+420 800 175 684   zkdzkdsusice.cz


Regionalita
Prostě nejlevnější Náš e-shop Zkrácená účtenka Podporujeme regionální produkty
Kariéra
Staňte se našimi spolupracovníky
Věrnostní program
Dobrá karta COOP
Moje prodejna  

Vyberte si svoji prodejnu a mějte aktuální informace o ní
stále k dispozici.

ZKD na Internetu
facebook google maps
Doporučujeme
E-COOP Farmářská bedýnka COOP Mobil Katalog Non Food
Informace SKUPINA COOP
skupina COOP COOP centrum
Kreditní služby
platební možnosti

GP mobile

mobilní operátoři

Test mleté sladké papriky 2016 - časopis dTest č. 4/2016.

 

V hodnocení kvality nejlépe uspěla naše

mletá sladká paprika Dle Gusta.

 

Koření vždy platilo za vzácné zboží. Asi proto patří mezi nejdéle falšované potraviny. Dodnes se říká, že obchod s ním je založen především na vzájemně budované důvěře mezi obchodníkem a kupujícím.

Mletá paprika je v našich zeměpisných šířkách nerozlučně spjata s Maďarskem, kde se hlavní surovina – paprika roční (Capsicum annuum) – pěstuje. Sypké koření, bez kterého by se i česká kuchyně obešla jen s obtížemi, se získává mletím jejích sušených plodů. Skutečný domov má však ve Střední Americe, odkud připlula do Evropy až s Kryštofem Kolumbem na sklonku 15. století. Nejdříve se uchytila ve Španělsku, poté se kulinářské využití „španělského pepře“, jak paprice říkali, rozšířilo po krajích s podobným klimatem. Na sklonku 16. století se pěstovala už i na Moravě a nejúspěšněji se zabydlela v oblastech dnešního Bulharska a Maďarska, kde se rozvinula i slavná tradice jejího zpracovávání.

 

V testu bylo kontrolováno 14 vzorků mleté sladké papriky a zjišťovalo se, jak si poradí s jedním ze svých hlavních úkolů – barvením. Z obalu totiž běžně o barvě nic nevyčtete, a dokud papriku nedáte do oleje, pravdu se nedozvíte. Laboratoř rovněž prověřovala, zda během pěstování a skladování v paprice nezanechaly nežádoucí stopy pesticidy a plísně.

Do testu byly nakoupeny vzorky sladkých paprik v běžné maloobchodní síti i na internetu. U paprik se měřila jejich barvivost podle stupnice ASTA. Bylo zjistiěno, že barvivost prodávaných paprik se pohybuje na škále ASTA od 50 do 160, což je rozdíl několika kvalitativních tříd.

Zkoumalo se také, zda vzorky nepřekročili stanovené množství popela a písku v sušině. V rámci ověřování splnění fyzikálních požadavků na papriku byla stanovena i celková vlhkost. Možným rizikem bylo i nadlimitní množství mykotoxinů a pesticidů a laboratoř se zaměřila i na tento parametr.

 

 

 

 

Karešová Hana, 14.4.2016


 
Naše Prodejny
Seznam prodejen
Vaše názory, připomínky
HACCP
Reklamace
Naše Akce
Prostě nejlevnější
Menu Tuty Tip
Tip extra
Konzum
Doporučujeme, ochutnejte
Stavebniny
Hity sezóny
Pro doma
Soutěže
Jsme Váš dobrý soused
Jsme součástí regionu
Naše hodnoty
E-Shop
Pro dobrou věc
Žádost o poskytnutí finančních prostředků
Farmářská bedýnka
Objednejte si
Pouťové ceny
Balíčky na přání
Složenky
Dárková karta
Pobočky České pošty
Zpětný odběr elektrozařízení
Kdo jsme my?
Historie a současnost firmy
Kontakt
Aktuálně ze ZKD
MČZ informují
CCP
OOÚ
Naše Výrobna lahůdek
Prodej majetku

Kariéra
Informační deska


náměstí Svobody 135
342 01 Sušice - Sušice I

IČ: 00031968
DIČ: CZ00031968

Spis.zn.v OR: DrXXVI 218
vedená u KS Plzeň

 

© 2013 ZKD Sušice

» Administrace stránek «