+420 800 175 684   zkdzkdsusice.cz


Regionalita
Prostě nejlevnější Náš e-shop Zkrácená účtenka Podporujeme regionální produkty
Kariéra
Staňte se našimi spolupracovníky
Věrnostní program
Dobrá karta COOP
Moje prodejna  

Vyberte si svoji prodejnu a mějte aktuální informace o ní
stále k dispozici.

ZKD na Internetu
facebook google maps
Doporučujeme
E-COOP Farmářská bedýnka COOP Mobil Katalog Non Food
Informace SKUPINA COOP
skupina COOP COOP centrum
Kreditní služby
platební možnosti

GP mobile

mobilní operátoři

Více receptů naleznete na www.coopclub.cz/recepty

 

Náš recept na víkend - salát z červené řepy s ořechy

2 středně velké červené řepy, 100 g balkánského sýra (doporučujeme náš balkánský sýr Ranko), 50 g vlašských ořechů, 150 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany (např. zakysané smetany Ranko), 2 až 3 stroužky česneku, sůl, snítka čerstvého tymiánu (nemusí být)

Červenou řepu oloupeme (nejlépe v rukavicích) a dáme vařit do slané vody. Asi po 10 minutách varu ji vyndáme, necháme vychladnout a nakrájíme ji na malé kostičky. Pokrájíme i balkánský sýr a přidáme k řepě. Přimícháme nasekané vlašské ořechy, bílý jogurt (nebo zakysanou smetanu) a ochutíme prolisovaným česnekem, solí a podle možností i čerstvým tymiánem. Vše promícháme a dáme uležet na 2 hodiny do ledničky. Hotový řepový salát podáváme s čerstvým pečivem.

 

Více receptů najdete na www.coopclub.cz

 


Náš recept na víkend - voňavá horká čokoláda

1 l mléka (např. čerstvé mléko Ranko), 2 lžíce kakaa (doporučujeme kakao Coop Premium), třtinový cukr (množství podle chuti), 2 badyány, 2 kousky celé skořice (vyzkoušejte celou skořici Dle Gusta), 200 g kvalitní čokolády

Mléko dáme do hrnce, přidáme kakao, třtinový cukr, badyán a celou skořici a přivedeme téměř k varu. Odstavíme z ohně a necháme asi 10 minut stát. Poté koření vyjmeme, opět zahřejeme a do nápoje nalámeme čokoládu. Za stálého míchání necháme čokoládu v nápoji zcela rozpustit. Hotovou horkou čokoládu přelijeme do hrnků a ihned podáváme.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz

 


Náš recept na víkend - punč plný vitamínů

3 lžíce instantního granulovaného nápoje multivitamin Nový den, 800 ml vody, 6 kousků celé skořice(doporučujeme celou skořici Dle Gusta), 2 hvědičkové koření, 4 hřebíčky(např. hřebíček celý Dle Gusta), kousek čerstvého zázvoru, 1 chemicky neošetřený (bio) pomeranč, 1 chemicky neošetřený (bio) citron, 1/4 kg červeného hroznového vína, 500 ml červeného vína, 2 dl tuzemáku

Instantní granulovaný citronový nápoj zalijeme vodou, přihodíme celé koření s oloupaným zázvorem a přivedeme k varu. Poté přidáme i omytý a pokrájený pomeranč s citronem a červeným hroznovým vínem a přilijeme víno s tuzemákem. Punč zahřejeme téměř k bodu varu a horký jej ihned podáváme.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz

 


Náš recept na víkend - linecké cukroví

350 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 3 žloutky, trochu nastrouhané citronové kůry (z bio citronu), marmeláda nebo džem podle chuti

 

Na vál si prosijeme hladkou mouku, přidáme moučkový i vanilkový cukr se změklým máslem, žloutky a citronovu kůru. Promneme rukama a vytvoříme těsto, které dáme na chvilku do chladu odpočinout. Na pomoučeném vále si z něj poté vyválíme tenký plát, ze něhož vykrajujeme hladká nebo vroubkovaná kolečka (popř. jiné tvary), přičemž u poloviny vypíchneme kovovou trubičkou střed. Vykrojené tvary poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Ten dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, kde pečeme 8 až 10 minut dozlatova. Po vychladnutí slepujeme oblíbenou marmeládou.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Pikantní kuřecí křidélka Buffalo

16 kuřecích křidýlek, 1 velká cibule, 6 stroužků česneku, kousek čerstvého zázvoru, 3 chilli papričky, 8 lžic olivového oleje, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce medu, 1 lžička soli, ledový salát, rajče a zelená petrželka na ozdobu

Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme. Do mixeru si dáme oloupanou a pokrájenou cibuli, česnek a zázvor s chilli papričkou. Přidáme olivový olej, sojovou omáčku, med a sůl. Vše rozmixujeme na pastu. Pastou potřeme kuřecí křidélka a necháme v lednici do druhého dne marinovat. Marinovaná křidélka naskládáme na gril a grilujeme asi 10 minut po každé straně. Podáváme s listem ledového salátu a rajčetem, posypané nasekanou petrželkou. Jako příloha může být čerstvý chléb nebo například kokosová rýže se smaženou cibulkou.

Více receptů najdete na coopclub


Králík na česneku

1 králík, 2 cibule, 10 stroužků česneku, 100 g sádla, 1 lžička celého kmínu, sůl

Králíka očistíme, omyjeme a naporcujeme. Cibuli s česnekem nakrájíme na plátky a dáme do pekáče vymazaného sádlem. Přes cibuli a česnek poklademe naporcovaného králíka, podlijeme trochou vody a přesypeme kmínem a solí. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160° Celsia, v níž pečeme zhruba 2 a ½ hodiny. Během této doby maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme další vodou. Upečeného králíka na česneku podáváme například s bramborovými knedlíky.

Více receptů najdete na coopclub


Cuketová nádivka

400 g cukety, 200 g tvrdého sýru, 1 hrnek hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 4 celá vejce, 2 lžičky soli, 2 stroužky česneku, majoránka, petrželka, špetka strouhaného muškátového oříšku

Cuketu očistíme a nastrouháme nahrubo. Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme sůl, prošlehaná vejce, olej, nastrouhanou cuketu, ulisovaný česnek a koření a dobře promícháme, aby vzniklo kompaktní těsto. Těsto rovnoměrně rozmístíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem (případně můžeme pekáček vymazat olejem a vysypat moukou), zasypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova na 170˚C zhruba 20 minut.

TIP: Milovníci masa mohou přidat do těsta vypraženou slaninu. Zajímavou chuť nádivce dodáme také sušenými rajčaty či plísňovým sýrem. Podáváme s naloženou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

 

Více receptů najdete na coopclub.cz

 


Náš recept na víkend - brambory zapečené se sýrem

4 velké brambory, olivový olej, 150 g šunky (nebo slaniny), 100 g tvrdého plátkového sýra (např. eidam 45% Ranko), 110 g plísňového sýra (např. niva Ranko), mletý vícebarevný pepř, zelená petrželka na ozdobu

Brambory omyjeme a neoloupané je rozřízneme na půl. Poskládáme je na plech vyložený pečicím papírem (uříznutou stranou nahoru). Připravené brambory pokapeme olivovým olejem a pečeme 30 minut při teplotě 200°C. Potom je vyndáme a navrch klademe šunku (nebo slaninu) a plátkový sýr. Opepříme čerstvě mletým pepřem a vrátíme  na 10 minut do trouby, aby se sýry zapekly. Po upečení posypeme najemno nakrájenou petrželkou a podáváme.

Více receptů najdete na coopclub.cz

Náš recept na víkend - houbové těstoviny se čtyřmi druhy sýrů

1 balíček těstovin (např. rigatoni), 100 g másla, několik hříbků (nebo lišek), hrst čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, 100 g eidamu, 100 g gorgonzoly (můžeme nahradit plísňovým sýrem niva), 100 g mozzarelly, 100 g parmazánu, 100 ml smetany (12%), sůl, mletý pepř

Těstoviny vhodíme do osolené vroucí vody a uvaříme podle návodu na obalu (tak, aby byly uvařené na skus). Mezitím si připravíme sýrovou omáčku: Do kastrůlku dáme rozehřát máslo a na něm si nejprve orestujeme na slabé plátky pokrájené hříbky. Počkáme, až trochu změknou a poté přihodíme i špenátové listy pokrájené na drobno. Chviličku dusíme (houby i špenát pustí šťávu). Poté přidáme prolisovaný česnek a nastrouhané jednotlivé druhy sýrů. Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se sýry neroztaví a vše nespojí ve voňavou omáčku. Dochutíme solí a mletým pepřem. Horké těstoviny nandáme na talíře, přelijeme právě dokončenou sýrovou omáčkou a podáváme.

Poznámka: Skladba čtyř sýrů nemusí být vždy stejná – záleží na vaší chuti. Náš tip: Jako jeden ze sýrů použijte například zrající hermelín. Gurmáni mohou místo mozzarelly vyzkoušet například výborný italský zralý sýr Provolone.

Více receptů najdete na coopclub.cz


Náš recept na víkend - houbový guláš

10 větších čerstvých hub, 100 g sádla, 5 cibulí, 1 lžička drceného kmínu, 500 g masa na guláš (např. hovězí, ale může být i srnčí apod.), 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce sladké červené papriky, trochu smetany (podle chuti)

Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Na sádle osmažíme nahrubo pokrájenou cibuli a pokrájené houby, ke kterým v průběhu smažení přisypeme drcený kmín. Maso si mezitím pokrájíme na kostky, přidáme na pánev a také orestujeme. Poprášíme hladkou moukou, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a červenou papriku. Guláš podlijeme horkou vodou a maso podusíme doměkka. Na závěr můžeme podle chuti zjemnit trochou smetany. Podáváme buď s čerstvým chlebem, nebo s knedlíky.

Více receptů najdete na coopclub.cz


Jablečný štrůdl z pomazánkového másla

Jablečný štrůdl z pomazánkového másla

Těsto: 1 balení (150 g) neochuceného pomazánkového másla Ranko, 170 g hladké mouky

Náplň: 4 jablka, 50 g cukru, 50 g rozinek (např. rozinky Dle Gusta), 1 lžíce mleté skořice

Vanilkový krém: 400 ml mléka (vyzkoušejte mléko Ranko), 1 balíček vanilkového pudingu (doporučujeme vanilkový puding Varoma), 2 vanilkové cukry, 4 lžíce tuzemáku

Dále: moučkový cukr na posypání a šlehačka (podle chuti)

Pomazánkové máslo spojíme s hladkou moukou a vytvoříme hladké těsto. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Z připraveného těsta vyválíme plát a jablka na něj nastrouháme. Posypeme cukrem, rozinkami a mletou skořicí. Pečlivě zavineme, vložíme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme přibližně 30 minut dozlatova. Mezitím si přichystáme vanilkový krém: V trošce mléka rozmícháme vanilkový prášek s vanilkovými cukry a tuzemákem. Zbylé mléko ohřejeme a když téměř vaří, vlijeme do něj rozmíchanou směs. Mícháme do zhoustnutí (bude mít podobu řidšího pudinku) a poté odstavíme z ohně. Závin vytažený z trouby nakrájíme a položíme na talíře, kde jej přelijeme vanilkovým krémem. Podle chuti pocukrujeme moučkovým cukrem, ozdobíme šlehačkou a ihned podáváme.

Více receptů najdete na coopclub


Domácí zmrzlina stracciatella

600 g slazeného kondenzovaného mléka, 600 ml smetany ke šlehání, trochu dřeně z vanilkového lusku, 100 g čokolády

Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a vanilkovou dřeň ušleháme do tuha. Čokoládu z části nalámeme na malé kousky a zbytek nahrubo nastrouháme. Poté ji vmícháme do vzniklé tuhé směsi. Dáme do nádoby na mražení (např. silikonové formy) a necháme v mrazáku ztuhnout.

Poznámka: Slovo stracciatella (čteme stračatela) označuje zmrzlinu, jogurt, tvaroh či dezert, jež mají vanilkový základ a jsou v něm rozmíchány čokoládové hoblinky. Tento název poprvé použil v roce 1962 Enrico Panattoni – majitel  cukrárny “La Marianna” v Bergamu v severní Itálii, a to proto, že mu tato barevná kombinace dezertů připomínala strakatou krávu – stračenu.

Více receptů najdete na coopclub


Lívanečky s borůvkami

Těsto: 200 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 3 vejce, špetka soli, 4 dl mléka, 2 lžíce cukru, hrst borůvek

Dále: olej na smažení, 6 lžic tekutého medu, trochu tuzemáku, 2 lžíce přepuštěného másla, šťáva z 1/2 citronu, čerstvé borůvky na ozdobu

Obě mouky prosejeme a smícháme v míse s kypřicím práškem do pečiva. Přidáme vejce, špetku soli, mléko a cukr. Pečlivě metličkou promícháme, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Na závěr opatrně vmícháme i borůvky. Lívancové těsto necháme asi 5 minut odležet a poté je po malých sběračkách naléváme na pánvičku či lívanečník s horkým olejem. Lívanečky smažíme z obou stran dozlatova. V průběhu smažení si připravíme omáčku: Med rozředíme tuzemákem a máslem a ochutíme citronovou šťávou. Vzniklou medovou omáčkou přeléváme hotové lívanečky. Ozdobíme čerstvými borůvkami a ihned podáváme.

Více receptů najdete na coopclub


Grilovaný ananas

1 čerstvý ananas, asi 1 dl tuzemáku, 3 lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky skořice, kousek másla

Ananas okrájíme a vyjmeme tvrdý střed. Nakrájíme ho na kolečka nebo plátky silné asi 1 cm a naložíme asi na 20 minut do tuzemáku. Poté ananas obalíme ve směsi třtinového cukru a skořice. Obalené plátky ananasu nandáme na grilovací mřížku a opečeme z obou stran dozlatova. Poklademe kousky másla a ihned podáváme.

Více receptů najdete na coopclub


Náš recept na víkend - jahodová limonáda

1/2 hrnku cukrového sirupu, hrst čerstvých jahod, šťáva ze 3 citronů, několik lístků čerstvé máty, perlivá minerální voda nebo soda, ledová tříšť, 1 citron na ozdobu

Nejprve si připravíme cukrový sirup (i na příště do zásoby): Do hrnce nasypeme 1/2 kg cukru, přilijeme 4 dl vody a cukr v ní necháme rozpustit. Cukrovou vodu zahřejeme a pomalu přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut (mícháme, aby se vznikající sirup nepřipálil). Poté přelijeme do čisté lahve a necháme vychladnout. Nyní se pustíme do jahodové limonády: Jahody rozmixujeme spolu s citronovou šťávou a přelijeme do velkého džbánu. Přidáme natrhanou mátu a část hotového cukrového sirupu (zbylý uschováme v lednici). Dolijeme perlivou minerální vodou či sodou a dochladíme ledovou tříští. Přihodíme citron nakrájený na plátky a ihned podáváme.

Více receptů najdete na coopclub.cz


Náš recept na víkend - salát s uzeným lososem

200 g uzeného lososa, 1/2 ledového salátu, 1/2 salátové okurky, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 lžíce omáčky pesto, olivový olej, citronová šťáva

Ledový salát omyjeme, osušíme a natrháme nadrobno. Salátovou okurku také omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. K natrhanému salátu a nakrájené okurce přidáme uzeného lososa, hrubozrnnou hořčici a omáčku pesto. Vše jemně promícháme. Naservírujeme na talíře a na závěr jemně pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Podáváme s čerstvým pečivem.

Více receptů najdete na coopclub


Náš recept na víkend - vepřová kotleta a hranolky na grilu

Kotlety v marinádě: 4 vepřové kotlety, sůl, mletý pepř, 1 dl bílého vína, 1 lžíce tekutého medu, 1 lžíce sojové omáčky, 6 lžic olivového oleje, 1 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané zelené petrželky (popř. pažitky, jarní cibulky…)

Bramborové hranolky: 4 velké brambory, sůl, 4 lžíce olivového oleje

Vepřové kotlety lehce naklepeme, trošku osolíme a opepříme. V předvečer grilování si je naložíme do marinády. Tu uděláme následovně: Bílé víno promícháme s medem, sojovou omáčkou a olivovým olejem. Přidáme hořčici, prolisovaný česnek a nasekanou zelenou petrželku (či jiné zelené bylinky). V této marinádě necháme kotlety odležet do druhého dne. Druhý den si nejprve připravíme hranolky: Pečlivě omyté brambory (loupat je nemusíme) nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm. Rozložíme je na grilovací misku z alobalu (s otvory), osolíme a překapeme olivovým olejem. Nyní si na gril vyskládáme naložené maso a grilujeme ho z obou stran dozlatova (z každé strany 8 až 10 minut – podle síly plátku). Na závěr či v průběhu grilování masa si na gril položíme i misku s hranolkami a ty grilujeme po dobu asi 15 minut – v průběhu času je otočíme/nadhodíme. Opečené kotletky podáváme s hotovými hranolkami a čerstvou zeleninou.

více receptů najdete na coopclub


Náš recept na víkend - zdravá pizza pro děti

250 g hladké mouky, 250 g špaldové mouky, špetka soli, 1 kypřicí prášek do pečiva, 6 lžic olivového oleje, 250 ml vody, rajský protlak (nejlépe bio), 2 stroužky česneku, 200 g výběrové šunky, 200 g kvalitního sýra, oregano (čerstvé nebo sušené), 2 kolečka bio salámu, kousek žluté, zelené a červené papriky, 1 černá oliva, ančovičky (nemusí být)

Obě mouky smícháme se solí a kypřicím práškem do pečiva. Přilijeme olivový olej a vodu a zpracujeme do hladkého těsto. Z něj vyválíme kruh na pizzu. Pizzu pomažeme rajským protlakem smíchaným s rozetřeným česnekem, pokryjeme plátky šunky a sýra. Posypeme oreganem a případně trochu osolíme. Z paprik vytvoříme nos, uši a obočí. Ze salámu, šunky a kolečka olivy uděláme oči. Vlasy vytvoříme buď z ančoviček nebo například z červené papriky či proužků rajčat. Pusu uděláme z šunky. Celý obličej můžeme vykouzlit i z jiných surovin podle své fantazie a především podle věku dítěte! Ozdobenou pizzu dáme péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia, kde pečeme 15 až 20 minut dozlatova. Hotovou pizzu můžeme ještě zlehka pokapat olivovým olejem a podáváme.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Upečte si bochánek - loupáček dle starého krajového receptu!


Náš recept na víkend - pikantní bramboráky

1 kg brambor, 3 vejce, hladká mouka, sůl (např. jedlá sůl s jodem Klasik), 200 g slaniny, 1 cibule, 150 g žampiónů, 1 lžíce olivového oleje, ostrá chilli omáčka (asi 1 lžíce),  čerstvý kopr (mimo sezónu můžeme použít i kopr v sladkokyselém nálevu Dle Gusta)

Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme k nim vejce, hladkou mouku a sůl. Potom je opečeme na oleji z obou stran dozlatova. V průběhu pečení bramborálů si pokrájíme slaninu, cibuli a žampiony na kostičky a vše dáme osmahnout na druhou pánvičku s olivovým olejem. Asi po 5 minutách pokapeme chilli omáčkou a trošku osolíme. Opečené bramboráky osušíme v papírovém ubrousku, poklademe na talíře a rozprostřeme na ně připravenou pikantní směs. Posypeme posekaným koprem a můžeme podávat.

Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme k nim vejce, hladkou mouku a sůl. Potom je opečeme na oleji z obou stran dozlatova. V průběhu pečení bramborálů si pokrájíme slaninu, cibuli a žampiony na kostičky a vše dáme osmahnout na druhou pánvičku s olivovým olejem.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - brambory plněné tvarohem a tuňákem

1 kg nových brambor, 1 vanička měkkého tvarohu, 1 konzerva tuňáka (nejlépe kousky v olivovém oleji), 1 menší cibule, sůl, mletý bílý pepř, citron, cherry rajčátka, několik listů zeleného salátu, trochu balzamikového octa

Brambory neloupeme, pouze důkladně očistíme a dáme vařit do osolené vody. Mezitím si smícháme tvaroh, tuňáka (i s olejem či vlastní šťávou) a velmi najemno pokrájenou cibuli. Osolíme, opepříme bílým pepřem a zakápneme citronem. Uvařené brambory zcedíme, lehce nařízneme a přelijeme tvarohovo-tuňákovou směsí. Podáváme s pokrájenými cherry rajčátky a listy zeleného salátu pokapané balzamikovým octem.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - kuskus se sušenými rajčaty a sýrem akawi

Kuskus se sušenými rajčaty a sýrem akawi

150 g kuskusu, 1/2 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje, 8 naložených sušených rajčat, 100 g černých oliv, 3 stroužky česneku, 50 g oříšků (piniových nebo burských), 125 g akawi bílého sýra Ranko, čerstvá bazalka na ozdobu (nemusí být)

Kuskus nasypeme do misky, osolíme ho a pokapeme asi polovinou olivového oleje. Promícháme, zalijeme horkou vodou zhruba 2 cm nad úroveň kuskusu (poměr kuskus:voda vychází 1:2) a přiklopíme. Necháme 5 až 10 minut odstát. Mezitím si na zbylý olej na pánev dáme sušená rajčata, pokrájené olivy, rozmačkaný česnek a oříšky. Vše chvilku osmahneme a poté odstavíme z ohně. Obsah pánvičky smícháme s nabobtnalým kuskusem a na závěr do kuskusu přidáme na kostičky nakrájený bílý sýr akawi. Lehce promícháme. Naservírujeme na talíře, podle možností ozdobíme čerstvou bazalkou. Ihned podáváme.

Více receptů najdete na coopclub


Náš recept na víkend - klasická česnečka

6 stroužků česneku, 1 cibule, 2 brambory, 2 lžíce sádla, 100 g uzeného masa, 1 l vývaru, sůl, majoránka (čerstvá nebo sušená), 100 g tvrdého sýra, chléb a tuk (na kostičky)

Česnek, cibuli i brambory oloupeme. Sádlo rozpustíme v kastrolu a nejprve na něm orestujeme pokrájenou cibuli a po chvíli i nadrobno nasekaný česnek. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a brambory a asi po 5 minutách restování zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor (asi 15 minut). Na závěr osolíme a okořeníme majoránkou. Před podáváním přidáme nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr a osmažené kostičky chleba.

Více receptů najdete na coopclub.cz


Náš recept na víkend - carpaccio z červené řepy

Carpaccio z červené řepy

2 větší (popř. 4 menší) červené řepy, 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, sůl, mletý pepř, svazek rukoly, 50 g piniových semínek, 100 g parmazánu

Řepu omyjeme (neloupeme) a zabalíme pevně do alobalu (každou zvlášť). Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme 1 až 1 a 1/2 hodiny (její upečení ověříme tak, že jí lze hladce propíchnout špejlí). Necháme vychladnout, poté oloupeme (doporučujeme v rukavicích) a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Ty naservírujeme na talíře, kde je pokapeme olivovým olejem a balzamikovým octem, osolíme a opepříme. Ozdobíme rukolou a přesypeme piniovými semínky (můžeme je předem nasucho opražit) spolu s hoblinkami parmazánu. Podáváme s čerstvým pečivem.

Poznámka: Carpaccio (čteme karpáčo) je vlastně jakékoliv jídlo, které je nakrájeno na tenké plátky a podáváno zasyrova. Carpaccio tedy může být z hovězího masa (z pravé, popř. falešné svíčkové), ryb (zpravidla z tuňáka či lososa) nebo se dělá i vegetariánské carpaccio ze zeleniny či ovoce (carpaccio z červené řepy, pomeranče, kedlubny, okurky atd.).

Tento pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo. Hraběnka požadovala jídlo ze syrového masa, nechtěla však tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek. Svůj název pak toto jídlo dostalo podle malíře jménem Vittore Carpaccio, který se v Benátkách narodil a který zde měl v době zrodu pokrmu výstavu. Navíc jeho oblíbenými barvami byly cihlově červená a béžově bílá, jež šéfkuchaři pokrm připomínaly. A jméno carpaccio bylo na světě.

 

Více receptů najdete na coopclub


Náš recept na víkend - jahodové želé s vodkou

Jahodové želé

250 ml vody, 1 balíček ovocného želé s jahodovou příchutí, 70 g cukru krupice, 250 ml vodky

Vodu přivedeme k varu. Sáček želatiny smícháme s cukrem a vsypeme do horké vody. Dále nevaříme, jen ručně metličkou pořádně zamícháme. Do želé přilijeme vodku a opět zamícháme. Hotové želé plníme do malých skleniček a necháme v lednici ztuhnout po dobu asi 5 hodin.

Více receptů najdete na coopclub


Náš recept na víkend - linecká srdíčka s vanilkou

Linecká srdíčka s vanilkou

50 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 250 g másla, 3 žloutky, trochu nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného (bio) citronu, jahodový džem nebo marmeláda, domácí vanilkový cukr (na posypání) .

Na vál si prosejeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr se změklým máslem, žloutky a citronovou kůru. Promneme rukama a vytvoříme těsto, které dáme na chvilku do chladu odpočinout. Na pomoučeném vále si z těsta vyválíme tenký plát a vykrájíme srdíčka. U poloviny z nich vykrojíme druhým vykrajovátkem menší srdíčko uprostřed. Všechna srdíčka poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Ten dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, kde pečeme 8 až 10 minut dozlatova. Po vychladnutí slepujeme srdíčka jahodovou marmeládou nebo džemem. Na závěr srdíčka pocukrujeme vlastnoručně vyrobeným vanilkovým cukrem.

Více receptů najdete na coopclub


Náš recept na víkend - domácí Rafaelo kuličky

Kokosové kuličky ze sušeného mléka

1 balení vanilkových oplatek, 100 ml vody, 250 g moučkového cukru, 1/2 (125 g) změklého másla Ranko, 100 g strouhaného kokosu (doporučujeme strouhaný kokos Dle Gusta), 200 g sušeného plnotučného mléka, 1 sáček loupaných mandlí, strouhaný kokos na obalení

Do středně velké misky rozdrobíme oplatky a zalijeme je horkou vodou. Přidáme moučkový cukr a vmícháme máslo. Potom přisypeme strouhaný kokos a sušené mléko. Vše zpracujeme dohromady. Takto smíchanou hmotu dáme ztuhnout do ledničky (občas ji promícháme). Zcela vychlazenou směs tvarujeme v dlaních na úhledné kuličky. Do každé přitom dovnitř vložíme a zabalíme oloupanou mandli a celou kuličku na závěr obalíme v kokosu.

Více receptů najdete na coopclub


Polévka s lososem

Polévka s lososem

300 g lososa (filety), sůl, mletý bílý pepř, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 mrkve, 150 g řapíkatého celeru, máslo, 1 cibule, 10 kuliček nového koření, 150 g mražených zelených fazolek, 1 l zeleninového vývaru, zelená petrželka

Filety z lososa omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Rybu osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme ji chvíli odležet. Mezitím si nakrájíme mrkev a řapíkatý celer na kolečka a rozehřejeme máslo na pánvi. Nejprve na něm necháme zesklovatět a mírně orestovat cibuli, pak přidáme pokrájenou mrkev, celer, kuličky nového koření i fazolky. Mícháme a smažíme asi 10 minut, poté zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme přijít k varu, přidáme marinovaného lososa a krátce na mírném ohni povaříme (asi opět 10 minut). Podle potřeby ještě dosolíme a podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

 

Více receptů najdete na coopclub


Náš recept na víkend - bramborové placky s povidly a mákem

Bramborové placky s povidly a mákem

Placky: 800 g vařených brambor, 2 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička soli

Dále: sádlo (na pečení placek) – např. škvařené vepřové sádlo Varoma, 200 g švestkových povidel (doporučujeme švestková povidla Dle Gusta), 100 g jemně umletého máku, 50 g moučkového cukru, máslo (na přelití)

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, polohrubou mouku a sůl. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na stejně velké kousky a z nich na pomoučněném vále rozválíme slabé placky. Placky opékáme na teflonové pánvi buď nasucho nebo pánev lehce pomastíme sádlem. Opékáme z obou stran dozlatova. Hotové placky potřeme švestkovými povidly, zavineme či přehneme napůl a posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Můžeme ještě jemně pokapat rozpuštěným máslem. Ihned podáváme.

Poznámka: Tento tradiční a levný pokrm dělaly již naše babičky a je stále velmi oblíben. Bramborovým plackám se podle místa původu říká i jinými jmény – patenty, laty, podešve, přesňáky apod.

Více receptů najdete na coopclub


Náš recept na víkend - zapékané brambory s tymiánem

8 ks středních brambor, 1 středně velká cibule, 300 g slaniny nebo salámu, 500 ml mléka, 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 2 vejce, 6 lžic rozpuštěného másla a kousek nerozpuštěného na vymazání, 3 lžíce hladké mouky, 10 lžic strouhaného sýru (např. gouda), 3 snítky čerstvého tymiánu

Oloupané brambory vaříme v osolené vodě 20 minut. Pak vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Slaninu nebo salám nakrájíme na menší plátky nebo kostičky. V menším hrnci si ohřejeme 250 ml mléka, do kterého přidáme sůl, mletý bílý pepř a zašleháme vejce. Na 3 lžících rozehřátého másla si osmažíme slaninu s cibulí. Na zbylém másle zpěníme mouku a za stálého míchání ji zalijeme druhou polovinou mléka a necháme provařit. Pak do vzniklé omáčky vmícháme nastrouhaný sýr (asi 3 lžíce sýra si dáme stranou na posypání) a necháme ho roztavit. Připravíme si zapékací mísu, kterou vymažeme máslem a vložíme do ní na plátky nakrájené uvařené brambory. Brambory zalijeme ochuceným mlékem a zlehka promícháme. Nahoru nasypeme opečenou cibuli se slaninou a znova lehce promícháme, poté vše zalijeme horkou sýrovou omáčkou. Vyplněnou zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut na 180°C.  Po 15 minutách brambory vyndáme a posypeme strouhaným sýrem, navrch dáme čerstvý tymián. Podle potřeby dopékáme, dokud se brambory dobře nepropečou a sýr zcela neroztaví.

Více receptů najdete na coopclub


Náš recept na víkend - Námořnický grog

Námořnický grog

150 ml vody, několik hřebíčků (koření), celá skořice, kousek citronové kůry (z bio citronu), hrstička rozinek, 2 cl cukrového sirupu (lze nahradit 1 lžící hnědého třtinového cukru nebo medu), trochu citronové šťávy, 6 cl tuzemáku

Dáme vařit vodu s kořením, citronovou kůrou a rozinkami. Smícháme se sirupem (nebo třtinovým cukrem či medem) a citronovou šťávou. Povaříme pár minut, poté koření vyndáme a nalijeme do silnostěnných sklenek na nožce (popř. skleněných hrníčků). Dolijeme rumem, sklenici ozdobíme plátkem citronu nebo pomeranče a ihned podáváme.

Poznámka: Věděli jste, že grog dostal jméno podle námořního admirála, kterému britští námořníci dali přezdívku Old Grog, což v hantýrce znamená rum ředěný vodou?

Více receptů najdete na coopclub


COOP DOBRÉ RECEPTY do telefonu zdarma

COOP DOBRÉ RECEPTY je chytrá aplikace v češtině, kterou oceníte vy, naši zákazníci - majitelé mobilních zařízení a chytrých telefonů s operačním systémem iOS (iPhone nebo iPad) nebo telefonů na platformě Android. Pomocí svého smartphonu zde najdete inspiraci pro snídaně, polévky, obědy, moučníky, nápoje či zdravou výživu. Tuto aplikaci pohodlně stáhnete zdarma na internetové stránce www.coopdobrerecepty.cz.

Podpora privátních značek COOP

Pokud nemáte v plánu využít projektu k získání receptů, ale k informacím o možnostech nákupů v našich prodejnách, nabízí vám tato aplikace rovněž přehled o potravinách zařazených do portfolia foodových PL COOP. Uvidíte a může posoudit i grafické zpracování obalů těchto výrobků. Dozvíte se zde navíc o unikátní řadě PL COOP DOBRÉ JISTOTY a získáte informace o tom, které potraviny byly touto pečetí oceněny.

Spotřebitelská soutěž, ve které vyhrává každý, prodloužena až do 31. 1. 2014!

Vložením soutěžního receptu se může každý registrovaný soutěžící ucházet každý měsíc o „COOP Nejlepší recept měsíce“. Navíc za celé soutěžní období budou odměněny také 3 nejlepší recepty za „COOP Nejlepší recept roku 2013“.

Cenu za nejlepší recept získá recept s aktuálně nejlepším hodnocením uživatelů aplikace. Takto prověřené recepty zákazníků COOP budou dále publikovány.  Podmínkou je vložení minimálně tří produktů z privátních značek COOP mezi použité suroviny receptu. Soutěž je nyní prodloužena až do 31. 1. 2014. Pravidla soutěže najdete na www.coopdobrerecepty.cz a jsou rovněž přístupná přímo z aplikace COOP DOBRÉ  RECEPTY.


Náš recept na víkend - makový závin

Makový závin

Těsto: ¼ l mléka, 40 g droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce polohrubé mouky, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 150 g másla, 50 g sádla

Náplň: 300 g mletého máku, 2 lžíce medu, 4 dl mléka, tuzemák (podle chuti)

Z teplého mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky umícháme kvásek a necháme ho kynout. Mouku promícháme se solí, cukrem, vejci, vzešlým kváskem a nakonec vmícháme rozehřátý tuk. Vypracujeme těsto – čím déle ho zpracováváme (nejlépe asi 20 minut vařečkou), tím lépe. Podle potřeby podsypeme moukou, vložíme ho do mísy a necháme na teple vykynout. Mezitím si uvaříme mák (asi 15 minut) se všemi přísadami, nakonec vmícháme tuzemák. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na obdélník, potřeme je makovou náplní, svineme, položíme na pomaštěný plech a necháme ještě znovu kynout. Po dvaceti minutách závin potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při teplotě 160 stupňů Celsia asi 35 minut dozlatova. Po upečení jej necháme v troubě zcela vychladnout, teprve potom vyndáme a podáváme.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - tatarský biftek z hovězí svíčkové

Tatarský biftek z hovězí svíčkové

500 g hovězí svíčkové, 4 žloutky (případně 100 ml olivového oleje), jarní cibulka, kyselé okurky, kapary, plnotučná hořčice, dijonská hořčice, kečup, tabasko, worchesterská omáčka, sůl, čerstvě mletý pepř, drcený kmín, chilli, mletá paprika, chléb na topinky, olej na smažení, česnek

Hovězí maso najemno naškrábeme ostrým nožem a dáme vychladit na 20 minut do lednice. Na talíři poté z masa vytvarujeme bochánky (z daného množství budou 4 talíře/ porce) a uprostřed každého uděláme důlek, do nějž rozklepneme vajíčko (popř. jen zakapeme olivovým olejem). Okolo masa servírujeme jemně nasekanou cibulku, pokrájené kyselé okurky, kapary, a v malých mističkách i oba druhy hořčice, kečup, tabasko, worchesterskou omáčku, sůl, čerstvě mletý pepř, drcený kmín, chilli a mletou papriku. Na rozpáleném oleji opečeme topinky a potřeme je česnekem. Na každém strávníkovi pak necháme vlastní smíchání a namixování ingrediencí na tatarák podle libosti.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - rumové cappuccino

Rumové cappuccino

50 ml polotučného mléka (ještě lepší je však 5 mini kelímků smetany do kávy Ranko), 2 lžíce tuzemáku, 7 g mleté kávy (na 100 ml vody), cukr podle chuti, mletá skořice nebo kakao na ozdobu

Mléko (či smetanu do kávy) s tuzemákem nalijeme do kastrůlku a ohříváme téměř k bodu varu – dokud nezačne pěnit. Mixérem vyšleháme do bohaté pěny. Mezitím si připravíme kávu v presovači nebo v překapávači. Do vyhřátých hrnků dáme nejprve kávu a na ní navršíme pěnu z rumového mléka. Podle chuti osladíme a vršek mléčné pěny posypeme mletou skořicí nebo kakaem.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - řecký salát

Řecký salát

6 až 12 rajčat (podle velikosti), 1/2 salátové okurky, 1 červená cibule, kousek zeleného salátu, 50 ml olivového oleje, trochu vinného octa, trochu soli(např. sůl jedlá s jodem Klasik) , 100 g černých oliv bez pecky, 1 balení (180 g) balkánského sýra Ranko, 1 lžička oregana (nasekaného čerstvého nebo sušeného)

Rajčata a okurku nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zelený salát omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Takto připravenou zeleninu dáme do mísy, zakapeme ji olivovým olejem a vinným octem a mírně osolíme (nemusíme to přehánět, jelikož balkánský sýr je slaný). Vše opatrně promícháme. Na závěr přidáme vypeckované černé olivy spolu s balkánským sýrem pokrájeným na kostičky a posypeme jemně čerstvým či sušeným oreganem. Řecký salát podáváme s čerstvým pečivem.

Poznámka: Původní řecký salát se dělal pouze ze sýra feta, což je měkký bílý sýr z ovčího mléka. Chuťově i vzhledově je však téměř totožný s balkánským sýrem.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - cuketové rolky se slaninou a sýrem

Cuketové rolky se slaninou a sýrem

2 menší zelené cukety, 100 g smetanového taveného sýra Ranko, 3 stroužky česneku, sůl (např. jedlá sůl s jodem Klasik), 2 lžíce olivového oleje, 100 g plátkové slaniny

Cukety omyjeme a odkrojíme jim tvrdé konce. Poté je podélně nakrájíme na dlouhé plátky o síle max. 1 cm. Plátky osolíme a necháme chvíli, aby pustily vodu. Osušíme je a na grilu je necháme zhruba 8 až 10 minut opékat. Mezitím si smícháme tavený sýr s prolisovaným česnekem a trochou soli a na pánvičce s olivovým olejem opečeme plátky slaniny. Ogrilovanou cuketu poklademe opečenou slaninou a na ni dáme trochu připraveného a ochuceného sýra. Zarolujeme a spíchneme párátkem. Podáváme s čerstvým pečivem jako zajímavý předkrm.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz

 


Náš recept na víkend - opečené brambory s masem a žampiony

Opečené brambory s masem a žampiony

4 brambory, 300 g vepřového masa (nejlépe panenky), 4 lžíce oleje, 200 g slaniny, 1 cibule, asi 10 malých tmavých žampionů, 1/2 l masového vývaru, sůl, mletý pepř, trochu sojové omáčky, čerstvá zelená petrželka nebo libeček

Brambory oloupeme a pokrájíme na kousky. Maso omyjeme a také pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme olej a nejprve na něm zprudka osmahneme vepřové maso a po chvíli i pokrájené brambory. Přidáme pokrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou cibuli a tmavé žampiony a za stálého míchání stále smažíme ze všech stran. Po zhruba 10 minutách (neustále přitom mícháme a obracíme) zalijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a dusíme do změknutí masa i brambor. Poté odklopíme, naposledy osmahneme a sundáme z ohně. Ochutíme solí, mletým pepřem a sojovou omáčkou. Před podáváním ozdobíme posekanou zelenou petrželkou nebo libečkem.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - hrnkové knedlíky z mikrovlnky

Hrnkové knedlíky

3 vajíčka, 3 rohlíky, 1 a 1/2 hrníčku (čtvrtlitrového) polohrubé mouky, 1 a 1/2 hrníčku mléka, sůl, trochu prášku do pečiva, zelená pažitka (nemusí být)

Rohlíky nakrájíme na kostičky a osolíme. Přidáme žloutky, mléko, mouku s práškem do pečiva a podle chuti nasekanou pažitku. Vše zamícháme a jemně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Vzniklou směs plníme do hodně vymaštěných a strouhankou vysypaných hrníčků asi do dvou třetin. Hrníčky vložíme do mikrovlnky a vaříme 8 až 9 minut. Knedlíky jsou rychlé, dobré a nedají se pokazit.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - hruškový koláč

6 zralých hrušek, trochu citronové šťávy, 100 g krupicového cukru, 2 vejce, špetka soli, 150 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, ½ hrnku mléka, 3 lžíce oleje, trochu hrubé mouky (na vysypání formy), kousek másla (na vymazání formy) + 80 g másla (na přelití koláče), trochu tuzemáku, 3 lžíce cukru

Hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme je na půlky. V horní části hrušek uděláme ostrým nožem zářezy. Pokapeme citronovou šťávou a dáme odležet. V míse si mezitím vyšleháme cukr, 2 vejce a špetku soli. Do této směsi vmícháme po částech hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a poté přilijeme mléko s olejem. Formu na koláč vymastíme kouskem másla a vysypeme moukou. Dvě třetiny připraveného těsta nalijeme do formy, poklademe půlkami hrušek a přelijeme poslední třetinou těsta. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180° Celsia a pečeme zhruba 45 minut. Poté jej vyndáme z trouby a přelijeme směsí z rozpuštěného másla, tuzemáku a cukru. Podáváme ke kávě nebo čaji.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Ananasovo - banánové smoothie (nápoj)

Ananasové smoothie s banánem2 hrnky nízkotučného mléka, ½ hrnku nakrájeného ananasu, 1 nakrájený banán, 1 lžička vanilkového cukru

Všechny ingredience dáme do mixeru a umixujeme je dohladka. Nápoj nalijeme do sklenice a ihned podáváme.

Poznámka: Smoothie (čteme smúsý) je míchaný nápoj z čerstvého ovoce či zeleniny, mléka (popř. jogurtu či zmrzliny) a obvykle i rozsekaného ledu. Může být oslazený medem či přírodním sirupem. Smoothie vzniklo v 60. letech minulého století ve Spojených státech, nyní je však tento nápoj rozšířený po celém světě.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - grilovaný vepřový steak s omáčkou z kiwi

Maso: 1 dl olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky drceného barevného pepře, 1/2 lžičky soli, 1 lžička nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu, 4 steaky z vepřové krkovice

Kiwi omáčka: 5 kiwi, 1 cibule, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce octa, 2 lžíce medu, 2 lžíce posekané čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, sůl, 1 chilli paprička

Ozdoba: listy čerstvého špenátu, kiwi

Nejprve si připravíme vepřové maso: Na olivovém oleji si zpěníme propasírovaný česnek, přisypeme drcený pepř, sůl a strouhanou citronovou kůru. Vše promícháme a tuto marinádu necháme vychladnout. Poté jí přelijeme přes steaky a dáme na zhruba 2 hodiny do ledničky. Marinované steaky grilujeme na grilu nebo v troubě z obou stran (vždy asi 13 minut) dozlatova. Mezitím si připravíme omáčku z kiwi: Kiwi oloupeme, dáme do mixéru, přidáme nakrájenou cibuli a důkladně rozmixujeme. Přidáme víno, ocet, med, nasekanou bazalku a rozetřený česnek. Podle chuti osolíme a vmícháme pokrájenou chilli papričku. Omáčku servírujeme na grilované vepřové steaky a podáváme například s čerstvými špenátovými listy a domácím chlebem.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - ledová káva se zmrzlinou

150 ml espresa nebo překapávané kávy, kostky ledu, 1 lžička cukru, 50 ml mléka, 1 až 2 kopečky zmrzliny, šlehačka a koktejlové třešně na ozdobu (nemusí být)

Nejprve si připravíme espreso nebo překapávanou kávu a dáme ji vychladit. Spolu s několika kostkami ledu, cukrem a mlékem tuto kávu protřepeme v šejkru (nebo například v zavařovací sklenici), až nám vznikne hustá pěna. Do vysoké sklenice dáme zmrzlinu a zalijeme ji namíchanou kávovou pěnou. Podle chuti a možností ozdobíme šlehačkou a koktejlovou třešní. Okamžitě podáváme.

Poznámka: Místo šejkru nebo sklenice můžeme na začátku použít také mixér, ve kterém všechny ingredience rozmixujeme.

Více receptů najdete na coopclub.cz


Náš recept na víkend - bezinkový likér

2 kg otrhaných černých bezinek, 6 hvězdiček anýzu, 1 l  vody, 1 kg cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 dl instantní kávy, ½ l tuzemáku

Opláchnuté bezinky spolu s anýzem vložíme do hrnce, zalijeme vodou a rozvaříme je. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme do ní cukr a znovu ji necháme povařit, dokud se cukr nerozpustí (7 až 10 minut). Do horké šťávy vlijeme připravenou instantní kávu a po vychladnutí tuzemák. Likér plníme do čistých a dobře uzavíratelných lahví. Skladujeme v chladu a temnu.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Náš recept na víkend - domácí tvarohová zmrzlina

1 kelímek (200 g) zakysané smetany Ranko, 250 g měkkého tvarohu měkkého tvarohu Ranko), 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru (můžete použít i vanilínový cukr Varoma)

Zakysanou smetanu s měkkým tvarohem si dáme do misky. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr a vše dobře promícháme. Dáme do mrazáku, kde necháme ztuhnout. V průběhu mražení můžeme promíchat, aby konzistence zmrzliny byla co nejdokonalejší.

Více receptů najdete na coopclub.cz


Náš recept na víkend - grilovaná kukuřice s bylinkovým máslem

 

potřebujeme: 4 kukuřice, 4 lžíce másla, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce sekané pažitky, 1 stroužek česneku, máslo na potření, sůl, dřevěné špejle s hrotem

Kukuřici oloupeme, odstraníme vlákna, okraje zařízneme a 20 minut povaříme v osolené vodě, poté ji vyjmeme a do středů obou konců zapíchneme dřevěné špejle (ty slouží pro snadnější konzumaci i pro otáčení při grilování). Kukuřici potřeme slabounkou vrstvou másla a vložíme na gril a grilujeme ze všech stran, celkově asi 10 – 15 minut. Mezitím si připravíme bylinkové máslo – smícháme změklé máslo se sekanými bylinkami a nastrouhaným česnekem, podle chuti osolíme a uložíme do ledničky.

Kukuřici podáváme horkou a poklademe ji studeným bylinkovým máslem.

 


Grilovaný ananas se skořicí a medem

potřebujeme : čerstvý ananas, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce medu a bambusové špejle

Do vody dáme namočit bambusové špejle. Ananas nakrájíme na kolečka o síle 1,5 – 2 cm, okrájíme slupku a kolečka rozdělíme  na čtvrtky, z kterých odkrojíme zbytek středu. Na bambusové špejle napichujeme 2 – 4 dílky ananasu (použijeme 2ks špejlí asi 1 cm od sebe, aby se nám ananas při obracení na grilu neprotáčel) a napíchnuté porce ananasu potřeme směsí smíchaného rozpuštěného másla s medem a posypeme směsí třtinového cukru a skořice. Vkládáme na rozpálený gril a opékáme do zkaramelizování cukru s medem.

 


Tvarůžková česnečka

Tvarůžková česnečka2 lžíce olivového oleje, 150 g slaniny, 3 cibule, asi 8 až 10 stroužků česneku, 1 a 1/2 l vody, 3 větší brambory, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli, trochu mletého pepře a majoránky (čerstvé či sušené), 2 velké balení (300 g) olomouckých tvarůžků

V hrnci si na olivovém oleji osmahneme pokrájenou slaninu spolu s nakrájenou cibulí. Na závěr přidáme nasekaný česnek a také mírně (!) osmahneme. Zalijeme vodou, přihodíme na kostičky nakrájené brambory a ochutíme kmínem se solí. Vaříme pod pokličkou asi 20 minut doměkka. Poté dochutíme mletým pepřem a čerstvou či sušenou majoránkou. Rozdělíme na misky, na každou přidáme pokrájené olomoucké tvarůžky a misku dáme krátce zapéct do trouby - asi na 5 minut při 180 stupních Celsia. Vyndáme z trouby a ihned podáváme.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Jahodové knedlíky z tvarohového těstaTěsto: 250 g tvarohu, 1 vejce, 250 g polohrubé mouky, špetka soli

Náplň a ozdoba: 20 až 25 jahod, ½ kostky rozpuštěného másla, moučkový cukr, kakao na ozdobu (nemusí být)

Ve větší misce si z tvarohu, vejce, mouky a soli zpracujeme těsto. Těsto si rozválíme a rozkrájíme na menší kousky. Do každého kousku zabalíme jahodu a prsty pečlivě utěsníme, aby nám jahodová náplň při vaření nevytekla. V dlani pak vytvarujeme z knedlíku kouli. Takto připravené  knedlíky vložíme do vroucí vody a čekáme, dokud nevyplují na hladinu. Poté vaříme ještě asi 3 až 5 minut. Hotové knedlíky vyndáme z vody na talíře, kde je přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Podle chuti přesypeme kakaem a ihned podáváme.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Grilované lilky

potřebujeme : 600g lilku, 2 lžíce olivového oleje, 100g rajčat, 100g jogurtu, sůl a pepř

postup : lilky příčně nakrájíme na 12 silných plátků, které necháme okapat, pak je z obou stran potřeme olejem a grilujeme je z každé strany asi 3 minuty, rajskou omáčku připravíme z podušených rajčat, která osolíme a opepříme, do vychladlé rajčatové směsi vmícháme jogurt a hotovou omáčkou přelijeme ugrilované plátky lilků, můžeme dochutit utřeným česnekem, kari ….

27.6.2013


Grilovaná cuketa s Nivou (či jiným sýrem)

potřebujeme : cuketu, sýr Niva (nebo jiný sýr výraznější chuti), olej, bylinky, sůl a pepř, popř. prolisovaný česnek

postup : cuketu omyjeme a nakrájíme na cca 1cm silné plátky,  necháme okapat, z obou stran potřeme olejem (popř. česnekem) a dle chuti okořeníme, plátky nejprve grilujeme si 5-10 min. z jedné strany, otočíme, posypeme strouhaným sýrem a griluje dalších cca 5-10min.

Takto upravená cuketa chutná výborně buď samotná, nebo jako příloha ke grilovaným masům, rybám či jiné zelenině.

 

20.6.2013


Pikantní kuřecí špízy

Kuřecí špízy

4 kuřecí prsa, olivový olej, trochu mleté sladké papriky, trochu mletého chilli, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, olej na smažení, 1 chilli paprička na ozdobu

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 3×3 cm. Poté si uděláme marinádu, na kterou si v misce smícháme olivový olej s mletou sladkou paprikou, mletým chilli a utřeným česnekem. Podle chuti osolíme a opepříme. Napíchnuté maso polijeme připravenou marinádou a necháme 1 až 2 hodiny marinovat. Poté si připravíme špejle (předem namočené ve vodě, aby se nepřipalovaly), na které budeme napichovat kousky kuřecího masa. Marinované špízy smažíme na rozpáleném oleji ze všech stran. Pro ještě pikantnější chuť nakrájíme čerstvou chilli papričku, kterou posypeme přes naservírované špízy. Podáváme například k domácím hranolkům z trouby.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz


Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

cca 700 g zeleniny podle chuti – např. žlutá paprika, lilek, cherry rajčátka, pórek, cuketa…, 6 lžic olivového oleje, 4 stroužky česneku, trochu citronové šťávy, sůl

Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky, plátky či kolečka. Olivový olej smícháme s prolisovaným česnekem, trochou citronové šťávy a solí. Zeleninu touto marinádou potřeme a dáme grilovat na středně vyhřátý gril zhruba na 10 minut z každé strany. Ogrilovanou zeleninu podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně spolu s čerstvým pečivem.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz.


GRILOVACÍ KLOBÁSKY NA PIVĚ

8 grilovacích klobásek, 8 silnějších plátků slaniny, 1 dl černého piva

Klobásky zabalíme do plátků slaniny, spíchneme párátkem a položíme na alobalový tácek. Přelijeme černým pivem a dáme na gril (na mírný žár), kde opékáme asi 15 minut – v polovině doby otočíme. Poté vyjmeme z tácku (šťávu nevyléváme!) a dáme na chvíli na přímý žár na grilu, aby klobásky chytily krásně zlatou barvu. Podáváme přelité pivní šťávou s čerstvým pečivem a zeleninou. Přejeme Vám dobrou chuť. Více receptů najdete na www.coopclub.cz.


Vepřové kotlety plněné sýrem

4 vepřové kotlety, 200 g tvrdého sýra (např. gouda), 2 stroužky česneku, 1 cibule, kousek čerstvého tymiánu (popř. trošku sušeného), 6 lžic olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1 dl vody nebo vývaru, 250 ml smetany

 

Kotlety omyjeme, osušíme a ostrým nožem do nich nařízneme kapsu. Do ní vložíme na kostičky nakrájený sýr a sepneme jehlami či párátky, aby sýr při pečení nevytekl ven. Prolisovaný česnek smícháme s nadrobno pokrájenou cibulí, nasekaným (popř. sušeným) tymiánem a olivovým olejem. Ochutíme solí a mletým pepřem a touto směsí potřeme naplněné kotlety ze všech stran. Dáme do lednice asi na hodinu marinovat. Poté kotlety přemístíme do pekáčku, kde zalijeme vodou (nebo vývarem) a smetanou. Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme nejprve asi 35 minut zakryté (kotlety změknou) a poté dalších 20 minut odkryté (aby kotlety zezlátly a ze smetany se vytvořila krásná omáčka). Hotové kotlety podáváme například s vařenými brambory.

Více receptů najdete na www.coopclub.cz

 


Pikantní špekáčky pečené v alobalu

4 špekáčky (1ks na osobu), 4 malé cibule, 4 větší brambory, 8 plátků slaniny, hořčice plnotučná Klasik, sladká a pálivá paprika Dle Gusta, křen strouhaný Dle Gusta, sůl Klasik, pepř Dle Gusta, alobal Doma

Špekáčky oloupeme a pokrájíme na kolečka. Brambory oloupeme, omyjeme a také pokrájíme na kolečka. Na alobal nejprve položíme plátek slaniny, na kterou postupně vrstvíme na kolečka nakrájený brambor, prokládáme cibulí, osolíme a opepříme. Pak přikryjeme plátkem slaniny, potřeme hořčicí a uděláme druhou vrstvu ze špekáčků, cibule a prosypeme křenem, paprikou a navrch dáme vrchovatou lžičku hořčice a kolečko cibule. Vše pečlivě zabalíme do ranečku, aby při pečení nevytékala pikantní šťáva. Postup opakujeme, až budeme mít všechny 4 balíčky. Pečeme na grilu nebo v troubě cca 20 min. na 200 oC. Vhodným doplňkem je jakýkoliv salát z listu jarních bylinek.


 
Naše Prodejny
Seznam prodejen
Vaše názory, připomínky
HACCP
Reklamace
Naše Akce
Prostě nejlevnější
Menu Tuty Tip
Tip extra
Konzum
Doporučujeme, ochutnejte
Stavebniny
Hity sezóny
Pro doma
Soutěže
Jsme Váš dobrý soused
Jsme součástí regionu
Naše hodnoty
E-Shop
Pro dobrou věc
Žádost o poskytnutí finančních prostředků
Farmářská bedýnka
Objednejte si
Pouťové ceny
Balíčky na přání
Složenky
Dárková karta
Pobočky České pošty
Zpětný odběr elektrozařízení
Kdo jsme my?
Historie a současnost firmy
Kontakt
Aktuálně ze ZKD
MČZ informují
CCP
OOÚ
Naše Výrobna lahůdek
Prodej majetku

Kariéra
Informační deska


náměstí Svobody 135
342 01 Sušice - Sušice I

IČ: 00031968
DIČ: CZ00031968

Spis.zn.v OR: DrXXVI 218
vedená u KS Plzeň

 

© 2013 ZKD Sušice

» Administrace stránek «